vineri, 15 aprilie 2011

Indecenţe


Doamna de mai sus este Andreea Paul Vass, consiliera primului ministru Emil Boc. Azi la pranz a dat un interviu pentru RRA, preluat de Agentia RADOR si pe care am decis sa-l postez ca o recunoastere a perplexitatii si a incapacitatii mele de a decide ce m-a bulversat mai tare auzindu-l: aroganta sau cinismul doamnei cu pricina. Usurinta cu care vorbeste de niste cresteri de preturi care vor cocosa si mai rau populatia cea mai saraca a UE, in conditiile in care scumpirile directe la energie vor antrena scumpiri incalculabile indirecte la toate produsele, fara sa existe practic o piata, fara sa fi identificat in prealabil macar consumatorii vulnerabili, iar ca solutii sa fie aduse in discutie revitalizarea parloagelor si energia fotovoltaica, ma fac sa privesc cu alti ochi inchiderea a zeci de spitale in simultan cu inaugurarea de terenuri de hochei pe iarba.
Delectati-va si voi (daca puteti):

Andreea Paul Vass: Repet, blocarea preţurilor la un anumit interval limitat de timp nu face decât să amâne o problemă şi nu s-o rezolve pe fond. Care este structura economică energetică a României? Noi suntem intensiv consumatori de energie, adică pentru produce o unitate de PIB noi consumăm în medie de patru ori mai multă energie decât media europeană; suntem total ineficienţi şi atunci o problemă de fond se pune în zona retehnologizării, în zona reorientării consumului de energie dinspre carburanţi spre resursele regenerabile. Se pune problema taxelor, a accizelor şi există o discuţie la nivel european dacă acea limită a accizelor, la care România este obligată să se alinieze în curând, şi degeaba punem presiune acum pe guvern să diminueze taxele, la un moment dat vom fi obligaţi la un salt brutal şi poate chiar mortal pentru unii actori economici, care nu reuşesc să se alinieze atât de rapid la o creştere brutală a preţurilor. Deci, mai degrabă o creştere graduală serveşte interesului actorilor economici sau a populaţiei să se adapteze la condiţiile de preţ. Mai mult decât atât, România este importatoare de energie. Dacă am fi exportator net de energie lucrurile le-am discuta în cu totul alţi termeni. Or, noi importăm acest preţ internaţional al energiei şi nu-l putem evita.

Realizator: Dvs. spuneţi că se leagă lucrurile aşa: consumul de carburanţi contează şi în consumul de energie; aţi spus reorientarea consumului de energie spre resurse regenerabile, spre energia din resurse regenerabile. Dar în ce domenii se poate întâmpla lucrul acesta?

Andreea Paul Vass: În toate domeniile. Daţi-mi voie să vă dau un indicator, care trânteşte orice discuţie care încearcă să demonteze această ipoteză că România are capacitatea de a-şi satisface nevoile de consum energetic. Dacă ne uităm la resursele de biomasă şi la terenurile româneşti nelucrate, vreo 3 milioane de hectare, trebuie să vă spun - de pârloage, pe scurt, 3 milioane de pârloage, atâtea există în România - trebuie să vă spun că cu 300 de mii de hectare România are capacitatea să se încălzească şi să se lumineze - la iluminatul public mă refer, da?, şi casnic - în întreaga naţiune, cu 300 de mii de hectare. Avem această capacitate în zona resurselor regenerabile şi am dat doar exemplul biomasei...

Realizator: Care ar fi acelea?

Andreea Paul Vass: ...dar mai este şi energia fotovoltaică, adică solară, şi energia eoliană, care încă sunt în primele faze de dezvoltare.

Realizator: Vedeţi ce se întâmplă, lucrurile acestea par foarte de perspectivă. Cam cât timp...

Andreea Paul Vass: Nu sunt de perspectivă! Noi avem o lege a energiei regenerabile, care nu este aplicată de vreo doi ani.

Realizator: Este în ordine, dar cam cât timp ar lua să fie puse pe teren acele instalaţii, dispozitive, ce-or fi ele, care să producă energie regenerabilă şi să înceapă să alimenteze iluminatul public ş.a.m.d., şi încălzirea?

Andreea Paul Vass: Investitorii sunt extrem de interesaţi de...

Realizator: Este vorba despre luni, ani?

Andreea Paul Vass: Este vorba despre luni, este vorba despre luni, iar când este vorba şi despre o plantaţie de biomasă acolo lucrurile se discută într-adevăr în ani. Dar există biomasă care provine din resturile de la industria lemnului, de pildă, răşina, şi care se poate folosi, sau pănuşile. Deci sunt foarte multe resturi ale produselor agricole care pot fi folosite ca materie de biomasă.

Realizator: Există şi exemple. Sunt localităţi în România care se încălzesc cu centrale pe rumeguş.

Andreea Paul Vass: Tocmai.

Realizator: Dar, întrebarea este alta, în măsura în care ar fi implementate aceste tehnologii...

Andreea Paul Vass: Da, nu se rezolvă lucrurile peste noapte, dacă asta doriţi să întrebaţi.

Realizator: Nu numai asta vreau să întreb. În măsura în care ar fi implementate aceste tehnologii, ar scădea consumul de carburanţi tradiţionali? Care ar fi efectul asupra preţului carburanţilor sau nu ar mai conta? Ar scădea atât de mult încât în economia lucrurilor nu ar mai conta?

Andreea Paul Vass: Vă mai spun încă odată, dacă se face acest lucru evităm un preţ ridicat al carburanţilor, pe care noi îl importăm de la nivel internaţional. Preţul la ţiţei este un preţ internaţional. Noi nu suntem Rusia, care să ne permitem un preţ subvenţionat artificial şi să exportăm preţul... la suprapreţ.

6 comentarii:

  1. Pai are dreptate vass chiar dc unt departe de a fi pdlist...nu inteleg ce nu ti-e clar...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Dan,

    Esti sigur ca duduia din poza e numai consiliera a Primului Ministru ? Fara sa o cunosc, as zice ca aduce mai mult a mahalagioaica sau a lucratoare de pe marginea perifericului parizian - sau bucurestean! Restul e cinism si detasare...
    A propos de pretul carburantilor, acum trei zile presedintele companiei franceze Total a declarat ca populatia trebuie sa se pregateasca ca în viitorul apropiat litrul de benzina sa coste 2€ (acum costând aprox. 1€50 iar motorina 1€40).

    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  3. in legatura cu hocheiul pe iarba,majoritatea a-ti tras o conlcuzie gresita.Dna Elena Udrea,impreuna cu Dl Emil Boc erau prezenti in acea localitate cu totul si cu totul alt motiv decat de a inaugura un teren de hochei pe iarba.Nici nu ar fi avut ce sa inaugureze pentru ca nu s-a inceput nici o constructie.A fost pur si simplu o intamplare

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta este draga Gabi:cinism si detasare

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt anonim 17.09 : "a-ti" tras un foc gresit .

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si daca au inaugurat terenul , inseamna ca macar iarba era inca verde .

    RăspundețiȘtergere