marți, 5 aprilie 2011

Tet Kale Preşedinte

Gata, ştirea e certă şi e caldă, Haiti are de azi un nou preşedinte în persoana lui Michel Martelly, un cantareţ foarte cool, de 50 de ani supranumit cu drag de localnici Tet Kale, adică Craniu Pleşuv. El a obţinut 67% din voturile (rămase) legal exprimate şi-i va succede pentru 5 ani fostului preşedinte Rene Preval care, deşi politician cu experienţă şi cu studii de management, nu a reuşit să facă prea multe pentru ţara sa, considerata printre cele mai sărace din lume, răvăşită ani mulţi de razboi civil dar şi de un cutremur devastator in ianuarie 2010.
Pentru cine nu ştie din prima unde să pună degetul pe harta pentru a gasi micul dar pauperul stat haitian, le voi spune să caute o insula in josul Cubei, între Jamaica şi Puerto Rico, împartita inegal în doua: bucata mai mare este una dintre cele mai visate destinaţii de vacanţa din Caraibe - Republica Dominicana iar cea mai mica -probabil la fel de frumoasă dar mai zbuciumată - Haiti. Dacă pentru partea dreapta biletele de călătorie sint la mare preţ, ei bine pentru celalalt stat, cu capitala la Port au Prince, recomandările rămăn unanime: "We advice you to reconsider your need to travel to Haiti".
M-a amuzat cumva sa aflu ca imnul haitian "La Dessalinienne" a fost compus la 100 de ani de la mişcarea de eliberare (Haiti a fost colonie spaniola si apoi franceză) din 1804 condusă de Jean Jaques Dessalines care, după ce a scăpat de toţi francezii de pe insulă s-a autointitulat împarat, ca Napoleon şi a si jucat rolul ăsta vreo doi ani pănă cănd băştinaşii s-au săturat de el şi i-au luat gătul şi coroana.
Acum, mingea e la Michel Martelly, căntareţul ras în cap si uşor mafioso, care a devenit foarte popular după clipul de mai jos:




Romania, who`s next?


2 comentarii:

  1. Macar din punctul asta de vedere haitienii sunt mai avantajati decat noi. Pai cand presedintele lor o sa o mai dea in bara cu cate o decizie nashpa, o sa se apuce sa cante poporului si, pentru ca e clar ca se pricepe, va fi iertat. Ori al nostru, de fiecare data in cazuri similare, ranjeste.
    Acum insa stau si ma gandesc ca e mai bine asa. Pai va dati seama cata muzica s-ar fi auzit de la Cotroceni în toti acesti ani daca Base ar fi avut talentul lui Tet Kale?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu Ender.Dar nu fii carcotas, te rog. Adica ti se pare ca nu e cu cantec tot ce se intampla in anii acestia? Si chiar crezi ca dl.Presedinte nu are talentele sale?

    RăspundețiȘtergere