marți, 19 aprilie 2011

Cuba Libre

După 14 ani de pauză, la Havana partidul comunist și-a ținut un congres extraordinar  ocazionat de aniversarea a 50 de ani de la victoria repurtată de revolutionarii lui Castro și Che Guevara împotriva Americii în ceea ce istoria a consemnat sub numele de Operațiunea Golful Porcilor. Pentru cei care nu-și mai amintesc de Playa Giron (cum o numesc cubanezii) o să spun doar că, în zilele de 17-19 aprilie 1961, SUA a încercat să răstoarne guvernul comunist al lui Fidel printr-o invazie începută cu un atac aerian și continuată cu un atac terestru al unor trupe de exilați cubanezi, antrenați de CIA. Un personaj la modă pe tricouri astăzi vedea atunci evenimentul ca având un impact mondial:





Operațiunea a eșuat lamentabil în principal din cauza neimplicării serioase a forțelor americane, exilații trezindu-se abandonați în fața tancurilor rusești ale armatei cubaneze. (Cineva spunea - Cuba era considerată în curtea Americii, dar era... la un joc de noroc distanță de URSS) Rezultatul a fost o înfrângere usturătoare pentru americani, pe care nu au uitat-o niciodată, și l-a pus într-un conflict ireconciliabil pe președintele Kennedy cu CIA cu urmari nefaste pentru ambii:




Zilele astea a fost însă prilej de bucurie la Havana unde Raul, fratele lui Fidel Castro, cel căruia i-au fost încredințate destinele țării, a organizat o paradă militară impresionantă și petreceri nationale, pentru a marca o jumătate de veac de la anihilarea invaziei americane  şi victoria revolutiei comuniste. Al 6 lea Congres al Partidului a reunit câteva sute de participanți încrezători și o mână de lideri, aceștia din urmă părându-mi-se mult mai  îngrijorați decât lăsau să se vadă monitoarele televizoarelor, de soarta unei țări vesele dar săracă, mândră dar cu urechea pâlnie la ritmurile din Miami.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu