miercuri, 13 aprilie 2011

BBC all over the world

Cred că nu a trecut mai mult de o lună de cănd Secretarul de Stat Hillary Clinton avertiza, într-un discurs ţinut în Congres că Statele Unite se află într-o competitie "incredibilă" cu China pentru influenţă regională şi resurse şi sînt deja pe punctul de a pierde războiul informatic cu Al Jazeera, canalul de ştiri arab. China şi Rusia îşi sporesc prezenţa informatică internaţională în timp ce Washingtonul adoptă o atitudine prudentă iar Londra  diminuează drastic bugetul pentru BBC.

Apelul dnei Clinton nu a rămas fără urmări astfel că, azi, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului britanic a recomandat anularea măsurii anunţate de Guvernul de la Londra prin care se reducea finanţarea BBC World Service cu 16%. Parlamentarii au argumentat că e vorba, de fapt, de o falsă economie în comparaţie cu rolul Serviciului Mondial în promovarea intereselor ţării, ce depăşeşte cu mult costurile.

Serviciul Mondial BBC are cca 2400 de angajaţi platiti de Ministerul de Externe. Reducerea cu 16% ar fi însemnat o economie de 46 milioane lire (dintr-un buget alocat de 253 milioane lire), ar fi dus la concedierea a 650 de angajaţi şi încetarea emisiei în 5 pănă la 32 de limbi ceea ce, se presupune, ca ar fi afectat un public  de cca 30 milioane de persoane din întreaga lume.


Ideea ar fi că, deşi s-a încheiat războiul rece si între timp a apărut si Internetul care a bulversat si a produs mutatii de neînchipuit in comunicatii, iata că, după aproape 80 de ani de existenta, BBC World Service isi menţine şi azi, nu numai reputaţia, dar reuseste în mod miraculos să-şi păstreze şi influenţa. (Poate ca nu întamplator noul purtator de cuvant al NATO este un fost jurnalist al BBC, dna Oana Lungescu.)

4 comentarii:

  1. N-am înțeles dacă guvernul de la Londra a hotărât până la urmă să renunțe la tăierea celor 16% din fondurile atribuite BBC WS. Pe de altă parte, trebuie notat însă interesul americanilor legat de funcționarea BBC World Service, care nu se manifestă doar prin declarația doamnei Hillary Clinton ci și prin intenția de a "sări" cu gologani. Astfel, conform unui articol din "The Guardian" din 21 martie, "BBC WS este pe cale să primească o sumă semnificativă de bani din partea Guvernului SUA, pe care o va folosi în lupta contra tentativelor de blocare a serviciilor TV și Internet în țări precum Iran sau China."
    Acuma, eu am o neliniște: dacă cele 16% nu vor fi tăiate, americanii mai sar cu banii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Deocamdata vorbim despre intentii: nici Guvernul brianic nu a revenit oficial asupra deciziei de reducere a finantarii, nici americanii nu si-au concretizat oferta(se vorbise de inceputul lunii mai). E posibil ca Parlamentul britanic sa fie primul care va clarifica lucrurile. Comisia pt afaceri externe doreste nu numai mentinerea finantarii integrale actuale dar vrea in mod expres ca BBCWS sa fie platit in continuare de Foreign Office si nu din taxa publica, asa cum propusese Guvernul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sînt încă uimit, deşi nu ar mai fi cazul, că "lecţiile învăţate", de alţii, sînt bune DOAR pentru ei! De fapt, noi rămînem "originali", vorba lui Nea Nelu! Ştii bine unde bat...

    RăspundețiȘtergere