vineri, 22 aprilie 2011

Electorale de peste Prut

Am avut o discuție agreabilă și tare interesantă cu profesorul Dan Dungaciu, fostul consilier al lui Mihai Ghimpu pe vremea când acesta din urmă a fost Președinte interimar al Republicii Moldova. Il cunosc de multă vreme pe profesor și i-am apreciat întotdeauna seriozitatea, temeinicia pregătirii și afecțiuna sinceră față de Basarabia. M-am bucurat că meritele au început să-i fie apreciate, că s-a implicat cu curaj și inteligență atunci când a fost solicitat și sper că va reuși curând să impună un proiect pragmatic, eficient și european, o construcție sănătoasă,pe termen lung, a relației București - Chișinău.
Evident, dialogul cu Dan Dungaciu s-a referit la evolutiile recente din Republica Moldova, la peisajul electoral așa cum arată la o săptămână de la debutul campaniei pentru locale. (Mâine dimineață, după 9.30 îl puteți asculta la Radio București FM, pe 98,3 sau pe http://www.bucurestifm.ro/). El crede că, așa cum a pornit, campania amenință să zdruncine și mai mult soliditatea deja greu încercată a Alianței.
L-am auzit pe actualul primar al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, amintindu-le unora dintre candidați să nu uite că vor trebui să guverneze împreună și după alegerile locale. Insă tot el l-a vitriolat pe Victor Bodiu acuzându-l câ ar fi partener de afaceri imobiliare al premierului Filat iar Bodiu n-a ezitat să-i răspundă în aceeași notă. O strategie păguboasă din care au de câștigat comuniștii care încearcă prin candidatul lor Igor Dodon să obțină ceea ce n-au reușit niciodată până acum și anume să sara pragul de 40% pe care nu l-au depășit niciodată la Chișinău.
Premierul Filat a înșelat puțin orizontul de așteptare al electoratului lăsându-l o bună bucată de vreme să se încălzească pe margine pe fostul ministru al justiției Alexandru Tănase, în calitate de potențial candidat al PLDM, pentru ca în ultima clipă să-l arunce în confruntare pe secretarul general al Guvernului Victor Bodiu. Motivul - Dan Dungaciu crede că ar fi constat în aceea că fostul număr 2 din PLDM, Tănase, dacă ar fi câștigat Primăria Chișinăului ar fi putut deveni cel mai puternic lider din partid, periclitând poziția lui Filat.
Până la alegeri mai sînt 5 săptămâni, după mintea mea suficient, ba chiar prea mult pentru ca reprezentanții Alianței să se discrediteze reciproc în fața electoratului moldovean. Deocamdată sondajele îi acordă prima șansă actualului primar, Chirtoacă care ar câștiga după un tur doi alături de Dodon, însă, cum spuneam, până pe 5 iunie mai e mult, mult prea mult.
(In fond, marea problema a acestor alegeri la asta se rezuma: va ramane sau nu Chisinaul o reduta anticomunista?!)
Dacă vă tentează să aflați și altele, ascultați mâine interviul cu Dan Dungaciu.
Gata . Plec la Câmpina să inroșesc ouă și să pregătesc ceva grozav. S-auzim de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu