sâmbătă, 23 aprilie 2011

Dar din dar





Se întâmplă adesea ca, vrând să dăruim ceva de valoare cuiva drag, să ne întoarcem ochii către cutia cu bijuterii sau lada cu zestre unde s-au adunat de ani buni sau de generații obiecte care au, ori au căpătat valori necuantificabile în bani și nici măsurabile cu unitățile folosite. Păstrez de cățiva ani, mai precis din 27 aprilie 2008, o scrisoare primită în Ajunul Paștelui de la Artur Silvestri. Il cunoscusem cu niște ani în urmă, ca expert imobiliar dar am descoperit în el cu mul mai mult - un condeier excepțional și o istorie adevărată, cu lumini și umbre, însă mai ales un iubitor incurabil al României Tainice. Era un loc în care credea și despre care îmi vorbea adesea. Epistola asta a fost poate cel frumos gând primit de Paști (și unul dintre ultimele primite de la Artur care s-a prăpădit câteva luni mai târziu, în noiembrie) și m-am gândit ca azi să vi-l dăruiesc și vouă, prieteni cunoscuți sau necunoscuți. Mi-ar plăcea să vă bucure și să vă aline, oriunde vă veți afla.

De fapt, aici sau aiurea sîntem cu toții o părticică a Acelei Românii Tainice:
"Gasesc de folos ca, in Zi Mare, sa recapitulez pentru mine cateva din chipurile si prezentele care imi sunt un reazem si argumente pentru a spune ca in ceea ce fac nu este o greseala si ca , daca am pornit intr-acolo unde socoteam ca trebuie sa pornim , inseamna ca a venit timpul sa re-cladim si sa renuntam la distrugerile sinucigase de pana acum . La aceasta ne indeamna felul insusi cum suntem constituiti si , deopotriva , ecourile ce ne vin din vechime in forme si cuvinte care ne sunt inteligibile si pe care , la randul nostru , ne straduim sa le facem intelese si altora , pentru a fi utile azi , maine si in timpul nedeslusit ce ne asteapta . Caci , la drept vorbind , alta cale nu ar putea fi . Sa ne facem ca nu le auzim ar insemna sa ne aratam ne-asezarea si sa ne recunoastem nevrednici ; sa le uitam ar fi sa nu mai avem principiul insusi de alcatuire ; sa le schimonosim nu se poate inchipui caci am trai degeaba . Destul ca sunt unii , si nu putini ,care , in indefinitul compozitiei lor sufletesti marunte , nici macar nu mai stiu de unde vin si unde se duc si a caror inclinatie catre "urat "si rau sta nu doar impotriva celulei originare negand intreaga istorie de unde au iesit ca intocmiri ci si in contra Naturii insasi , cu pecetile ei ce le sunt ininteligibile , straine si de sens abscons .Noi ,insa, avem legitimitatea faptului trait si a lumii de origina cu mesajele ei i-modificabile , pe care ni le-am insusit .
In anii de pana acum , multi sau putini , asa cum o vrea Dumnezeu , nu am avut decat nazuinta de a privi in jur cu atentie si cu buna-voire , intelegand ca , daca viata ne-a fost data ca un mister inexplicabil , nimic nu o face mai bine purtatoare de inteles ireductibil decat rezultatul viu si definit , Fapta , de orice greutate . De-aceea , atat "ieri " cat si azi -si ,daca voi avea zile, si maine - am simtit ca daca dincolo de orice prejudecati , retinere nepasatoare si individualism sterp , voi afla , precum in nisipul riurilor mari , pepita de aur si o voi arata si altora , ajutand, pe cat pot , sa se scoata mai lamuritor in evidenta , nu voi fi trait fara rost ; si nadajduiesc ca nu am gresit .
Multi cred , si imi spun , ca astfel de indemnari , desi in esenta laudabile si poate ca si creatoare de efect pozitiv , nu vor duce decat la suferinta si dezamagire caci stergerea din memorie a celor bune ce ti s-au facut este o lege ireductibila a "umanului " si ca gratitudinea apasa de obicei ca o boala grea si nu se suporta decat de catre cei cu adevarat puternici . Insa daca as gandi la fel , ar insemna sa nu mai pot inainta cu largime si sa cad cu totul prada desnadejdii inchipuindu-mi ca , in timpul ce va veni , "lucrarea" noastra, de oricata anvergura , nu va mai insemna nimic si ca , in locul sufletelor dedicate , vor exista numai creaturi definite de o stricaciune insondabila unde apucaturile rele ar fi doar cele mai de ingaduit .Aceasta concluzie este de neimaginat . Viata noastra nu se desfasoara in masuri ce depind de noi mai mult decat de insasi Firea careia ii apartinem iar in enigma ei insondabila nu incap decat principiile ce conduc la "intocmire" , creind organisme cu sens interior si nu aratari necontinutistice . Suntem , deci , "in firea lucrurilor " , adica acolo unde esentiale sunt "locul de unde venim " , limba ce o vorbim , rudeniile ce ni s-au dat , sufletele insotitoare ,intregul ce ne inconjoara si pana la urma - Parintii , adica Neamul , alcatuind o realitate nesfarsita si inaccesibila pentru intelegerea noastra , fapturi mai marunte decat bobul de nisip".

Hristos a înviat ! Adevărat a -nviat !

3 comentarii:

  1. Draga Dan,

    Cred ca Artur Silvestri, ca orice om care a facut o cariera frumoasa in domeniul presei inainte de 89, avea "zonele lui de umbra", cum spune francezul. Am verificat pe Internet si iata ce se gaseseste la sfârsitul unui articol de pe Wikipedia ce-i este consacrat si unde i se subliniaza de altfel in mod elogios si meritele culturale. Esti la curent ?

    "Opinii mai puțin flatante despre Artur Silvestri le au criticul literar Dan Culcer: este o personalitate complexă și contradictorie care poate fi văzut fie ca escroc și un fost agent de influență al Securității ceaușiste, fie ca cineva care a reușit să facă, sub acoperiri diverse și cu haraciul plătit către stapânire, lucruri bune sau chiar foarte bune.[15] sau Vasile Iancu în "Convorbiri literare"[16]: "Cea mai lungă și veninoasă/ injurioasă campanie a dus-o însă Artur Silvestri în „Luceafarul”. Genericul articolelor: Pseudocultura pe unde scurte. Pe parcursul anului 1983, de pildă, sînt publicate sub acest titlu peste 40 de texte. De la început ne dam seama că autorul (programat) a avut acces la o sursă de informare oficială bine știută: Securitatea. Numai așa îmi explicam – și îmi explic și acum – de ce omul reproducea pasaje exacte din emisiunile „Europei libere” (de ex.: Teze și antiteze la Paris), în conditiile în care ascultătorul obișnuit, fără „antene” speciale, pierdea adesea vocile postului, bruiate permanent. Nu oricine avea posibilitatea să dispună oricând, de orice emisiune, curat înregistrată, cu totală fidelitate. Numai „baieții” din camerele de ascultare ale Securității îi puteau pune la dispoziție lui A.S. benzile magnetice de care avea nevoie. Iar el „executa” prin cuvinte. La ordin..."[16]

    Artur Silvestri "avea ca misiune în anii optzeci să desființeze scriitorii care nu respectau linia Partidului sau pe care Securitatea îi trata ca periculoși. Ataca opera acestora, pe care o desființa ca și cum ar fi lovit cu târnăcopul. Celebritatea îi vine însa din foiletonul din Luceafarul contra Europei Libere și mai ales contra Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, într-un stil imund și lipsit de orice jenă".[17]

    Poetul Florin Iaru despre Artur Silvestri: „Silvestri a continuat să [proslăvească Partidul Comunist],[18] [...], iar după revoluție a devenit iute un capitalist de frunte. Când mai aud de numele lui, prin medii simandicoase, adie, brusc și fără echivoc, o veche duhoare de [cloacă].”[19][nefuncțională]"

    Draga Dan, unde este adevarul ? Sigur ca dupa trecerea lui Silvestri in nefiinta, singurul lucru care mai conteaza este opera sa. Aristotel ne îndeamna "sa judecam opera nu autorul!" dar pe de alta parte si Platon spunea ca-i "este prieten Socrate dar mai prieten îi este adevarul!".

    Un paste fericit !

    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. Paște fericit Gabi!Iți mulțumesc că treci des pe aici.Incepe să devină un spațiu amical blogul meu și asta mă bucură iar interesul tău pentru comentariile mele mă flatează.
    S-a întâmplat să aud, desigur, opinii despre despre un AS pe care nu l-am cunoscut. Eu am întâlnit mult mai târziu un altfel de om care nu părea a avea nimic în comun cu cel descris de aceia pe care i-ai citat. Sau poate că trecuse într-o altă etapă a existenței sale. Omul pe care eu l-am cunoscut era senin, înțelept și credea cu tărie în ceva.Poate că își ispășise eventualele păcate prin decența unei izolări aproape totale de spațiul public. Crede-mă, AS răspândea o anume fascinație iar scrisul său contribuia mult la asta. Ultimul mesaj pe care l-am primit de la el și pe care l-am păstrat în telefon, era expediat de pe un pat de spital și m-a înfiorat prin simplitatea cu care își exprima teama de moarte. Mă ruga doar să mă gândesc din când în când la el...
    Așa că, mă vei înțelege că nu pot și nu am de ce să caut sau să accept alte identități posibile ale omului pe care l-am cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Prezentata astfel istoria lui Silvestri, e într-adevar impresionanta. Daca in a doua parte a vietii sale, a fost numai in cautarea binelui atunci, acum în preajma Pastelui, sa-i fie iertate pacatele si sa-i fie tarâna usoara.

    Gabi

    RăspundețiȘtergere