vineri, 6 mai 2011

Transcarpatia

O știre preluată de Rador care citează un portal de știri - UA Reporter - relevă o informație interesantă potrivit căreia oficialităţile de la Budapesta s-au arătat extrem de iritate  fata de modul în care Ucraina tratează minoritatea maghiară din regiunea Transcarpatia. Zilele trecute, liderii acestora au adresat o scrisoare  preşedintelui Viktor Ianukovici, in care şi-au exprimat indignarea faţă de Departamentul regional al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), comparând acţiunile întreprinse de instituţia respectivă cu cele ale fostului NKVD. Reprezentantii Societăţii Culturii Maghiare din Transcarpatia (KMKS) şi Asociaţia intelectualilor maghiari din Ucraina susţin că SBU exercită presiuni asupra etnicilor unguri, pentru ca aceştia din urmă să nu solicite obţinerea cetăţeniei Ungariei. Vicepremierul maghiar, Zsolt Shemen, a declarat că autorităţile din Ungaria sint îngrijorate cu privire la evenimentele din Transcarpatia şi a anunţat sprijinul Budapestei pentru etnicii maghiari care s-au plâns preşedintelui Ucrainei în legătură cu acţiunile Departamentului regional al SBU. Potrivit lui Zsolt Shemen, Budapesta nu a primit încă un răspuns din partea Kievului. "Şi Societatea Maghiarilor din Transcarpatia, şi noi aşteptăm explicaţii din partea Ucrainei cu privire la acţiunile Serviciului de Securitate. De asemenea, doresc să-i asigur pe toţi fraţii noştri de naţionalitate maghiară de faptul că Ungaria va fi de partea lor şi nu îi va lăsa în voia soartei" - a declarat vicepremierul Ungariei, responsabil cu politica naţională.

Potrivit lui Zsolt Shemen, Ungaria a pastrat si va mentine confidentialitatea asupra numelor tuturor etnicilor maghiari din străinătate care au primit cetăţenia ungară in dorinta de a-i proteja deoarece legile ucrainene interzic dubla cetatenie. Vicepremierul i-a sfătuit pe etnicii maghiari ca, în cazul în care vor apărea dificultăţi, să solicite obţinerea cetăţeniei chiar pe teritoriul Ungariei.

 Serviciul ucrainean de securitate se interesează în special de persoanele care apelează la consulatul Ungariei pentru a obţine cetăţenia maghiară. Preşedintele Societăţii pentru Cultură Maghiară din Transcarpatia, Miklós Kovács, susţine că persoane de naţionalitate maghiară din regiune au fost chemate la Direcţia SBU pentru "discuţii referitoare la obţinerea cetăţeniei maghiare". Miklós Kovács afirmă că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, în care acuză serviciile de securitate ucrainene de "presiune şi ameninţări". Potrivit liderului comunităţii maghiare, pe numele acestor persoane nu au fost formulate acuzaţii, însă nici nu li s-a oferit posibilitatea de a apela la un avocat. "Astfel de acţiuni ale Serviciului de Securitate al Ucrainei amintesc de practica fostului NKVD, din epoca lui Stalin, îndreptată spre intimidarea cetăţenilor de naţionalitate maghiară. Aceasta este o umilire a întregii comunităţi maghiare din Transcarpatia iar acţiunile întreprinse de SBU afectează imaginea Ucrainei pe plan internaţional" - se menţionează în scrisoarea adresată preşedintelui ţării. Miklós Kovács îi solicită lui Viktor Ianukovici să ia măsuri pentru eliminarea acestor "acţiuni ilegale" amintindu-i că în Ucraina traiesc peste 150.000 de etnici maghiari iar la alegerile prezidenţiale de anul trecut, cei mai multi l-au votat.

Trebuie adăugat că, în Transcarpatia trăiesc cca 1.300.000 de locuitori dintre care, potrivit datelor oficiale aproximativ 80% ar fi ucraineni, 12% - maghiari, 3% - români si tot cam atatia ruși. Românii ar număra, dupa spusele autoritatilor 32.000 de suflete însa ei spun ca depășesc 50.000. Din păcate dificultatile lor sînt cumult mai mari decât cele ale maghiarilor din Transcarpatia, la asta contribuind și dezinteresul autoritătilor românesti din ultimii 20 de ani. Interesant de știut este ca mai există însă o categorie aparte de români in zona, circa 4.500 de suflete, trăind ca în Evul Mediu în creierii Carpatilor împaduriți, în satele Mircea (Mirke/Myrcha, 1.500 persoane) si Poroscova (Poroskovo, 3.000), în raioanele Velyky Berezin și Perecin, la 35 km N și, respectiv, 45 km N-E de Ujgorod, descoperiți în ultimii ani. Ucrainienii le zic “voloki” sau “loscarini”,acestor locuitori care știu ca vorbesc “rumanește”, dar au uitat cum îi cheamă.

Cineva povestese că, prin 1980, omenașii ăștia uitați de Dumnezeu, văzând pentru prima data un aparat de radio adus din Afganistan de un soldat, fiu al satului Poroscova, au ascultat cu uimire "vocile interioare" și au constatat că, de acolo dinăuntru se auzeau niște oameni care vorbeau așa ca ei drept pentru care au decretat că ei fac parte din poporul care se cheamă…”Radio București".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu