sâmbătă, 7 mai 2011

Scoția independentă?

Dacă ar fi să ne luăm după Alex Salmond, președintele Partidului Național Scoțian, câștigătorul alegerilor locale de ieri, Anglia ar putea să piardă un locatar nesuferit și să câștige un vecin agreabil. Salmon este cunoscut de mai bine de 20 de ani ca un fanatic luptător pentru independența Scoției, propunându-și de multă vreme organizarea unui referendum în acest scop. Aseară, înainte de finalizarea numărării voturilor, obținuse deja o majoritate clară de 65 de mandate din 129 de locuri în Parlamentul local ceea ce l-a făcut să-și reafirme încrederea că va rămâne prim ministrul Scoției și va obtine independența așa cum a promis până în 2017. Fostul premier britanic, Gordon Brown - tot scoțian -  i-a atras atenția lui Salmond că independența Scoției ar duce la balcanizarea Marii Britanii iar actualul prim minstru, David Cameron, afirmă că va lupta cu fiecare fibră a ființei sale pentru a ține împreună Regatul Unit.
Charisma și discursul naționalist l-au făcut extrem de popular pe Salmond care, prin câștigarea alegerilor pare mai aproape ca niciodată de scopurile propuse. Viziunea sa e însă una destul de simplistă și încă nu convinge pe toată lumea, după cum puteți vedea dintr-un excelent reportaj difuzat de BBC Scotland

 Un ajutor extrem de important, atât financiar cât și de imagine, l-a primit din partea celui mai iubit fiu al Scoției, actorul Sean Connery care a promis că va reveni pentru totdeauna acasă după ce Scoția va deveni independentă. Actorul este convins că prietenul său Salmond îl va ajuta să-și vadă visul împlinit deși are 80 de ani


Ce se întâmplă cu o regiune care își câștigă autonomia prin separarea de o țară membră a UE, își păstrează ea statutul de membru al Uniunii? Comisia Europeană a dat mai demult un răspuns negativ în acest sens,ceea ce înseamnă că noul stat va trebui să înceapă procedurile de aderare. Salmond, evident, nu dă doi bani pe acest scenariu considerând că Scotia este în UE și așa va rămâne și după câștigarea independenței.
Pe de altă parte, independența Scoției ar putea constitui un precedent extrem de periculos atât pentru Regatul Unit cât și pentru multe alte țări din UE. Zeci de conflicte secesioniste ar bulversa continentul punând în pericol atât pacea cât și existența Uniunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu