marți, 17 mai 2011

Strauss-Kahn,victimă a conspirațiilor sau a propriilor slăbiciuni?


N-am nici cea mai mică îndoială că Dominique Strauss-Kahn nu este vreo ușă de biserică,ba chiar el însuși recunoștea că are trei vulnerabilități - banii, femeile și apartenența la iudaism. Nu știu dacă asta era ordinea și nici care dintre ele mai atacabilă, mai condamnabilă sau mai sensibilă într-o campanie. Insă, cel puțin primele două, i-ar fi putut aduce o groază de prejudicii, odată angajat în lupta pentru prezidențiale (iată că i s-a întâmplat chiar înainte). Cert este că omul nu numai că se cunoștea foarte bine pe sine dar își cunoștea bine și meseria, si își știa și evalua corect și inamicii. Iar inteligența și flerul par a fi punctele sale forte. Așa că, era cu siguranță conștient de iritările pe care le stârnise prestația sa în fruntea FMI-ului, disponibilitatea cu care se angajase să se implice, poate mult prea prompt și generos, în planurile de salvare a Greciei, Irlandei, Portugaliei înainte ca acestea să falimenteze, la care se adaugă și săgețile lansate de el  la adresa Americii, pe care a considerat-o responsabilă de declanșarea crizei mondiale, însă poate că inamicul cel mai de temut îl monitoriza de la Paris, din Palatul Republicii, de unde dl Sarkozi vedea pe zi ce trece cum scade în sondaje ca untul la soare.

 DSK le știa foarte bine pe toate, dovadă că pe 28 aprilie, spunea unor jurnaliști de la Liberation că se așteaptă la un coup monte în campanie, chiar o înscenare galantă. Or,în atari condiții, adică deplin conștient de obiectivele sale, de riscurile care-l pândesc, omul care conduce cea mai importantă institutie financiară a lumii și aspiră la fotoliul de președinte al Franței, sare în fundul gol din duș și se napustește asupra unei harnice, modeste și caste cameriste de culoare neagră și vîrstă medie. Violul propriu zis nu se produce, se consumă doar un soi de tentativă descrisă de presupusa victimă cu lux de amănunte managerului hotelului Sofitel care, în loc s-o calmeze și să-i explice cine era clientul din apartamentul cu pricina, eventual să-i spună pe scurt și povestea cu clientul nostru, stăpânul nostru, ei bine, acesta cheamă poliția, identificându-l pe presupusul făptuitor, pe care NYPD îl ridică, o oră mai târziu, chiar de la bordul Air France-ului cu care venea la Paris. Sorry, dar pentru mine nu se leagă.

O da, sînt gata să cred că America n-are mamă ,n-are tată când e vorba apărarea cetățenilor ei.Și din asta ar trebui să avem cu toții de învățat. M-am convins când a fost vorba de judecarea ucigașului lui Teo Peter. Atunci am presupus că făptuitorul era un militar al SUA aflat în misiune și asta dădea un soi de justificare comportamentului umilitor al autorităților federale dar în cazul lui DSK avem de-a face cu o simplă imigrantă, angajată, a unui mare lanț hotelier care alege să-și riște reputația pentru a salva onoarea femeii de serviciu. Sună fabulos dar nu mă convinge.
Ce hotel din lume n-ar fi optat pentru a-și păstra clientul - ce client!!!- și a încerca să rezolve amiabil situația? Si, admițând că lucrurile s-au petrecut oarecum în sensul relevat de femeie, spuneți-mi ce amărâtă de cameristă n-ar fi acceptat o sumă de consolare, având și copii acasă?

Nu mă înțelegeți greșit, vă rog. Nu sînt în niciun caz apărătorul porcăriilor pe care le fac toți nemernicii îmbătați de putere doar că, ele , abuzurile mai marilor lumii se petrec la tot pasul și rămân nepedepsite, oameni buni. Așa că atunci când se întâmplă altminteri, nu poți decât să devii suspicios .
Iar povestea asta parcă are multe cusături cu ață albă...Nu credeți?

3 comentarii:

  1. Foarte intersant comentariu tau! Multe unghiuri de abordare... la unele, recunosc, nu ma gandisem! Mai ales chestia cu "imacultata justitie americana" si cazul Teo Peter. Probabail ca DSK plateste si pt ca e francez, cine stie!
    D.C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri. Cred că DSK plătește în primul rînd pentru defectele sale și de abia apoi, eventual, pentru ambitiile și calitățile sale. La urma urmei un socialist de tip caviar, precum Strauss-Kahn ar fi fost în fruntea Franței un alt politician de mucava, care una zice , alta fumează. Pe mine mă doare nu faptul că un amețit de putere care crede că totul i se cuvine și poate urina pe oricine, plătește pentru nemerniciile sale (dacă sînt reale), mă deranjează că unii vor să ne lase senzația că America, lumea reală este și morală și orice fărădelege se plătește, oricine ar fi făptuitorul. Ceea ce e o minciună sfruntată...

    RăspundețiȘtergere
  3. De o saptamana a mai inceput un proces : cel al presei franceze care e acuzata de complezenta si de indulgenta fata de Staus-Kahn. Se pare ca in ultimii zece ani au mai fost plângeri rapid musamalizate. Insa atât ziaristii cât si socialistii francezi stiau ca Straus-Kahn avea o dambla si în numele respectului vietii private (dar si din considerente politice) nimeni nu a spus nimic!
    In sfârsit, din punct devedere literar, DSK e o figura tragica : "Sic transit gloria mundi" sau cum spunea si mitropolitul Varlam in "Cartea româneasca de invatatura" mi se pare : "Patima de marire si iubirea de arginti, acestea sunt neste neputinti iuti ale sufletului!" Dixit !!!!

    Gabi

    RăspundețiȘtergere