luni, 9 mai 2011

Diplomația de partid

De mai bine de zece ani, cred, primesc cu regularitate informații de biroul de presă al MAE despre evenimente ale diplomației române, agenda de lucru a minstrului, comunicate oficiale, lansări de carte specializată, în fine, acțiuni de mai mare ori mai mică amploare ale ministerului din Aleea Alexandru iar, de fiecare dată când timpul mi-a permis, mi-a făcut plăcere să le onorez cu prezența. Și nu pot decât să sper că și pe viitor voi primi astfel de informări.

Cu toate acestea nu pot să-mi ascund mirarea - ca să rămân într-un registru diplomatic - ce m-a cuprins, descoperind dimineață în căsuța electronică un comunicat al ministrului, sosit via biroul de presă al MAE, prin care eram informat că dl. Baconschi s-a decis să candideze "cu seriozitate și entuziasm", pentru funcția de prim -vicepreședinte al PDL. Foarte bine, dl Baconschi este un intelectual subtire, cu cărți și realizări, nu e un fitecine, poate să ardă etapele devenirii unui lider politic, n-are nevoie sa-și petreacă ani grei pe baricadele politice pentru a ajunge în Olimpul PDL-ului. La urma urmei, poate că, prin activitatea sa din ultimul an și jumătate, a făcut mai multe și a adus un capital de imagine partidului la care a aderat, eclipsându-i pe mulți din vechea gardă. Și atunci, poate că alegerea sa de către colegii de partid nu va fi decât o recunoaștere firească a meritelor sale. Însă de când trebuie să informeze biroul de presă al MAE despre luptele și obiectivele politice ale dlui Baconschi? De ce ar fi relevant pentru diplomația română că șeful ei - vremelnic- ar căpăta un scaun mai înalt în bucătăria politică a unui partid, fie el și unul de guvernare? Și dacă  foncția asta e atât de importantă pentru dl Ministru și activității sale pe tărâmul politicii externe românești, ce acoperire mai au recentele  sale declarații în care deplânge politizarea politicii externe?

Nu știu cui aparține acest malfunction, biroului de presă sau ministrului- mă îndoiesc că cei de la Comunicare transmit din proprie inițiativă orice - însă cred cu tărie că lucrurile astea nu trebuie amestecate iar informarea primită mi se pare mai mult decât o gafă, e... o eroare. Comparabilă cu acea reacție pripită de a amenința Franța și Germania,( care se opuneau intrării noastre în Schengen) cu punerea de-a curmezișul aderării Croației la UE.

Un comentariu:

  1. Păi ilustrul șef de la Externe, pe vremea când era DOAR ambasadorul României la Paris, și-a permis să anunțe numărul acela imens de votanți la alegerile prezidențiale, conform căruia, la secția de votare de la ambasadă ar fi trebuit să se voteze cu o frecvență de 1 min și 10 sec., fapt imposibil, firește. Așa că, nu văd ce l-ar împiedica pe un asemenea individ să anunțe ORICE, ORIUNDE ȘI ORICÂND.

    RăspundețiȘtergere