miercuri, 29 iunie 2011

Bonne chance Madame Lagarde

Noul șef al Fondului Monetar Internațional a devenit, previzibil, franțuzoaica Christine Lagarde, responsabila finanțelor în Cabinetul de la Paris și considerată a fi cel mai performant și cel mai charismatic ministru francez. Îl înlocuiește pe Dominique Strauss-Kahn care, din dorința de a mai marca o dungă în carnețelul său frivol, a dat cu piciorul unei cariere de excepție și, de ce nu, unui mandat de Președinte al Franței.

Lagarde preia FMI într-un moment delicat al existenței acestui organism, afectat de scandalul DSK exact când se părea că își redefinește rolul în dazamorsarea crizei. Atitudinea față de Grecia va fi o piatră de încercare. Se pare însă că dna Lagarde, nu pare deloc intimidată de faptul că este prima femeie care va călări monstrul financiar numit FMI. Nu o intimidează nici bărbații și nici provocările. S-a obișnuit cu ambele atât ca avocat, cât și apoi ca politician, ca să nu mai vorbim de postura de ministru al finanțelor unei țări importante, job de care s-a achitat atât de bine încât Financial Times a declarat-o anul trecut  finance minister of the year.

Ce aduce nou Christine Lagarde? In primul rând un aer proaspăt, apoi rigoarea și motivarea unui self-made man, a celei care a devenit avocat de succes peste Ocean și nu acasă, ajutată de prieteni sus puși și, de ce nu, un plus de decență într-un loc care degajă mirosuri pestilențiale. La cei 55 de ani pe care îi are, Doamna de la FMI nu are complexe, nu are regrete (ba da, are unele pe care la mărturisește cu grație -  că nu-și poate petrece mai multă vreme în grădina ei de trandafiri din Normandia și că nu poate găti mai des lucruri minunate pentru cei doi băieți ai ei de 22 și 24 de ani; Christine Lagarde este divorțată de mai multă vreme dar nu a făcut un secret din faptul că are un prieten.) Are o minte brici,este sportivă (a fost campioană a Franței la natație), este elegantă fără a fi ostentativă, face o dulceață de piersici cu care și-a cucerit vecinii din nordul Rouen-ului și este unul dintre cei mai mari apărători ai monedei euro. Ca ministru, venită după o carieră strălucită în Statele Unite, a declarat că a înțeles să trateze Franța și poporul francez ca pe clientul său și a făcut-o într-un mod profesionist. Din această poziție a încercat să convingă că ambițiile Franței de a ordona sistemul financiar mondial trebuie percepute ca o modalitate de a salva piețele internaționale de propriile excese și nu ca o conspirație îndreptată împotriva intereselor anglo-americane.Țelul său declarat a fost salvarea și întărirea zonei euro, despre care afirmă, glumind serios, că are o fundație fragilă lăsată de părinții fondatori (founding fathers), deci tații fondatori, nu mamele și e păcat că nu a fost și o femeie în jurul acelei mese.

La FMI, Christine Lagarde știe că o așteaptă o lume a bărbaților,e drept, umilită de unul dintre ei, dar totuși una în care femeile nu sînt binevenite. A acceptat cu interes provocarea spunând că într-un mediu dominat numai de bărbați există totdeauna tentația ca unul să arate că este mai musculos decât vecinul de scaun.,,Și eu cred sincer că n-ar trebui să fie prea mult testosteron în cameră,,.

Sincer, cred că îmi place de doamna asta cu cojones...

PS Pentru cei care vor mai mult, am atașat un excelent documentar difuzat recent de Euronews.


6 comentarii:

  1. Excelent, Dan. Iată ce citeam eu luna trecută, pe vremea când "scandalul" DSK mai era cât de cât proaspăt, :)
    Why Lagarde will be the next IMF managing director
    Totul e în ton cu articolul tău.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi Dan pt link. Excelentă analiza lui Salmon. Și mă bucur că treci des pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, bineînţeles, de fapt aştept cu nerăbdare orice noutate de la tine, căci merită. Câteodată, mai şi adaug câte ceva, pentru a face totul mai complex, pentru stimularea cititorilor blogului tău de calitate. Reiese de pe reuters, că şi doamna Lagarde mănâncă tot koşer, ca toată lumea. Eh, mă rog, nu ca toată lumea (e ca-n bancul ăla cu marţienii şi cu lănţişoarele de aur).

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc încă o dată pentru aprecieri și pentru ..lectura activă pe care o practici.
    Cât despre meniul dnei Lagarde înțeleg că este răspândit și sănătos. E ciudat cum în DSK a putut stârni astfel porniri.

    RăspundețiȘtergere
  5. E surprinzator cum de departe lucrurile se vad diferit. Doamana Lagarde de care-ti place (si nu stiu de ce !!!), a facut tâmpenii. La toamna are un proces care o asteapta. Anul trecut a decis in calitate de ministru (sigur cu acordul lui Sarkozy)sa verse in numele statului francez peste 300 de milioane de euro lui Bernard Tapie pentru tzeapa pe care acesta a luat-o cu ocazia vânzarii firmei Adidas acum mai bine de 15 ani! De vânzarea lui Adidas se ocupase banca Credit Lyonnais care apartinea statului francez iar tribunalul a recunoscut ca Tapie fusese inselat (i se comunicase un pret inferior dar banca vânduse Adidas cu un pret mult mai mare). Or hotarârea de a varsa aceasta suma de peste 300 de milioane lui Tapie putea fi luata in mod legal numai de un Tribunal si nu de ea in calitate de ministra chiar daca suma se stie ca a fost negociata in culise cu Sarkozy. Problema e ca suma e mult prea mare si in plus cel care plateste aceste daune unui escroc ca Tapie este de fapt contribuabilul francez, adica eu! Iar daca tam nisam a fost propusa de Sarkozy drept candidata la FMI e poate si pentru a scapa eventual de un proces care totusi va avea loc la toamna in Franta. Pe de alta parte, bilantul Doamnei Lagarde ca ministra de finante e considerat catastrofic de multi analisti francezi (si nu neaparat de stanga)! E ministra care lasa cel mai mare deficit public pe care l-a cunoscut Franta vreodata! Sylvie Pierre Brossolette de la "Le Point" (taxat cam liberal)râdea zicând ca daca o ministra cu un astfel de bilant catastrofic in propia-i tara e anumita sefa la FMI , ce se va întâmpla de aceasta nobila institutie?! Deci draga Dan, chiar daca Doamna Lagarde face dulceturi minunate sa nu aplaudam caci exista niste pete si din pacate nu pe fructele alese pentru sacrificiul culinar ci in CV-ul ei.
    Cu bine,

    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred că e un punct de vedere de care trebuie ținut seamă Gabi. De procesul cu Tapie știam însă ,,de la mine,, se vedea ca o mică ticăloșie a unora care voiau să-i găsească nod în papură. Oricum, mersi pentru precizări.

    RăspundețiȘtergere