duminică, 5 iunie 2011

Isterii de sezon

Azi in timp ce-mi preparam salata, cu mult castravete desigur, ascultam ştirile şi mă minunam de proportiile noi isterii numite E-coli după numele unei bacterii care, păna azi, ar fi comis vreo 19 victime. Comisia Europeana e speriată, Rusia a închis graniţele legumelor europene, se caută remedii, cineva vorbea de proprietăţile nemaipomenite ale cuprului iar un senator roman, mai hătru, afirma ca a găsit modalitatea de a se proteja măncand numai castraveţi muraţi. Aştept vestea liniştitoare a descoperirii panaceului care va umple buzunarele cuiva. Păna atunci, amintiţi-vă, rogu-vă, prin căte grozăvii am mai trecut:
1981, Spania - afacerea uleiului alterat

În mai 1981, un băieţel de la periferia Madridului, transportat de urgenţă la spital, îşi pierde viaţa la câteva ore după internare. Este prima victimă a 'sindromului toxic' care va provoca decesul a 1.200 de persoane otrăvite cu ulei de rapiţă alterat. Contaminat cu anilină, un derivat al nitrobenzenului, uleiul în cauză era vândut, în suburbiile aglomerate ale Madridului şi în alte oraşe, ca înlocuitor al uleiului de măsline.

Descrierile apărute în presă ale diverselor simptome prezentate de primii bolnavi, unele la limita absurdului, la care s-au adăugat fotografii şocante, au provocat o psihoză generală în Spania. Vânzările de ulei de măsline au scăzut drastic, nivelul acestora revenindu-şi abia doi ani mai târziu. În 1992, zece şefi de societăţi şi chimişti din sectorul uleiurilor alimentare au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între patru şi 77 de ani de închisoare.

1986 - boala vacii nebune

După apariţia, în 1986, în Marea Britanie, a primelor cazuri de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), boala vacii nebune a stârnit un vânt de panică, îndeosebi din 1996 când s-a anunţat că se poate transmite pe cale digestivă la om, sub forma unei maladii neurodegenerative (Creutzfeldt-Jakob, vCJD).

Europa a rămas cu traumatisme timp de mai mulţi ani. În Marea Britanie s-au înregistrat 170 de decese, peste 190.000 de cazuri de ESB au fost contabilizate pe teritoriul Uniunii Europene (UE), mii de bovine au fost sacrificate.

Intens mediatizată, această boală a dus la o scădere drastică a consumului. Abia în 1999 UE a ridicat embargoul asupra cărnii de vită din Marea Britanie, decretat cu zece ani înainte, Franţa abandonând restricţiile în 2002.
1999, Belgia - 'Chickengate' sau afacerea puilor cu dioxină

În mai 1999, dioxina (grup de substanţe cu potenţial toxic şi cancerigen) este descoperită în făina pentru păsări şi animale, contaminând întregul lanţ alimentar.

'Sindromul dioxinei' loveşte consumatorii europeni care decid să boicoteze ouăle şi carnea de pui provenite din fermele industriale. Scandalul s-a soldat cu pierderi de circa 650 milioane de euro, pentru Belgia, şi demisia a doi miniştri.
2003 - gripa aviară

Numită şi gripa puilor, gripa aviară a reapărut, în 2003, în Asia, de unde s-a răspândit în Orientul Mijlociu, Europa şi Africa, provocând decesul a peste 240 de persoane. În punctul maxim al crizei, în 2005 şi 2006, au fost afectate 14 ţări din Uniunea Europeană. Au fost sacrificate milioane de păsări.

În majoritatea cazurilor, cei contaminaţi au consumat sau intrat în contact cu păsările infectate. Vânzările de carne si produse din carne de pasăre s-au prăbuşit, însă producătorii au primit ajutoare financiare .

2009 - epidemia AH1N1, gripa porcina

Primele cazuri au fost semnalate in Mexic in aprilie 2009, cateva zeci de decese punăndu-se pe seama acestui virus a carui tulpina semăna bine cu aceea a gripei spaniole care în 1918 ar fi cauzat cca 100 milioane de victime. Isteria iscată a facut să se vanda tone de vaccinuri iar marile firme producătoare de medicamente să obţină peste noapte profituri fabuloase. In Romania, Institutul Balş nu mai prididea cu producerea vaccinurilor.

2011 - epidemia bacteriei E.coli

Cu începere de la 24 mai, epidemia, al cărei vector rămâne în continuare necunoscut, a provocat deja 19 victime în Europa

Deşi castravetele spaniol, acuzat prematur ca vector al bolii de către autorităţile sanitare de la Hamburg (oraş situat în nordul Germaniei, ţară considerată epicentrul epidemiei), a fost absolvit între timp de orice vină, consumatorii europeni boicotează în continuare legumele.

Spania a solicitat UE despăgubiri pentru prăbuşirea exporturilor sale de legume şi fructe, înregistrand pierderi estimate la cca 212 milioane E pe saptamana iar Olanda, Germania şi Portugalia au cerut şi ele ajutoare pentru agricultură. În plus, Rusia a decretat embargou asupra tuturor legumelor importate din ţările UE.

Fandaxia-i gata, monşer!

Pentru curajoşi- bolul meu cu salată:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu