joi, 23 iunie 2011

Severin dammerung


Așa cum era previzibil, Adrian Severin a rămas azi fără imunitate după ce plenul Parlamentului European a votat în acest sens. Solicitarea de ridicare a imunității a fost adresată forului de la Bruxelles de DNA care îl va ancheta de acum încolo pentru a stabili eventuala vinovăție a lui Severin. Acesta spune în interviul pe care i l-am luat azi pentru Radio București FM, că au fost patru europarlamentari afectați de capcana întinsă de cei de la Sunday Times, iar cel de-al patrulea, un spaniol, care  a refuzat și el să demisioneze, a fost anchetat de OLAF (pentru că autoritățile spaniole nu au dorit să-l cerceteze în niciun fel) și a fost declarat nevinovat.

In cazul lui Adrian Severin lucrurile stau altfel. El provine dintr-un partid de opoziție pe care e trendy să-l hulești și a fost un incomod atât pentru putere cât și pentru propria formațiune. Așa că, scenariu sau nu, toată lumea l-a abandonat subit, inclusiv sau mai ales, PSD-ul care-l vrea și demis din Parlamentul European. Nu mai spun de, vorba lui Cristoiu, fătucile din presă care au mirosit puțin redacțiile străine iar acum se dau deontoloage și se înghesuie să-l lovească la țurloaie pe îngenunchiatul Severin deși până mai ieri tremurau de emoție când le dădea un interviu. Așa merg lucrurile: acum vreo doi sau trei ani primea titlul de Europarlamentarul anului, era curtat  de televiziuni, lobbyști și politicieni dornici să-i ducă geanta, azi toată lumea traversează pe celălalt trotuar, din prudență,să nu care cumva....Dar de ce? Nu știa nimeni că Severin face și gafe? Uitase cineva că picase într-o altă plasă, a Cațavencilor, și se poticnise în formula apei? Bașca, faptul că-l mai lua gura pe dinainte și vorbea de liste negre pe care nu le putea justifica...Să nu fi știut cineva cât era de preocupat să nu uite să-și ridice orice bănuț pe care avea grijă să-l obțină de pe urma oricărei activități în care se implica? Mă îndoiesc foarte tare. Si atunci de ce atâta ură acum, de ce atâta dorință de a-l nimici înainte de a i se demonstra vinovăția, doar pe baza unui filmuleț? Au rulat și alte filme - cu cârnați și șunci, cu palme, șpăgi,etc și nu s-au lăsat cu arestări....

 E adevărat însă că, deși omul fusese de două ori ministru, ba chiar și Președinte al Adunării OSCE și mulți ani deputat, nu fusese implicat în nicio privatizare dubioasă, nu și-a făcut firme să umple țara de borduri și nici n-a fost unul dintre băieții deștepți de la energie. Preda, pleda, ținea conferințe, era coroziv și sclipitor, putea construi pe loc un atac nimicitor sau distruge cât ai clipi o strategie meticulos întocmită, datorită experienței și cunoștințelor vaste de drept internațional. Si era și greu să-l refuzi pentru că omul acesta cunoștea pe toată lumea, i s-a spus Mr Everybody, și știa cum să obțină victorii pe care alții nici nu le visau. Să fi uitat cineva de succesul Raportului Severin-Lamassoure, când România, de-abia intrată în UE, arăta că poate fi un jucător internațional, ori de celebrele rapoarte Severin  de la Consiliul Europei? Iarăși mă îndoiesc.

Bref, nu am scris toate lucrurile astea pentru a-l apăra pe Adrian Severin.(Cred că, cel puțin moral, e greu să fie apărat). Deci, nu am de ce, nu cred că el are nevoie de ajutor de la mine și în niciun caz blogul meu  nu l-ar ajuta la nimic. La urma urmei povestea poate fi spusă și așa: Severin, un politician român ca oricare altul se află în vizorul DNA fiind bănuit, ca nenumărați alții, de corupție iar dacă se va dovedi vinovat va plăti așa cum merită.

 Dar dacă totuși nu este vinovat, dacă, potrivit legilor în vigoare de la noi și de la UE, nu a comis nimic ilegal,atunci  nu pierde România unul dintre cei mai eficienți oameni politici pe care îi are?

Un comentariu:

  1. E clar ca Severin e abandonat de "gasca" lui ! Povestea de la Parlamentul european a fost o ocazie nevisata pentru tovarasii lui de partid de a se debarasa de un rival (poate unul dintre cei mai cinstiti)!

    Gabi

    RăspundețiȘtergere