marți, 15 martie 2011

Despre lideri şi dezastrele lor

George W. Bush  Foto: Virgin Media

V-ati gandit vreodata cum se poate cuantifica efectul unui eveniment grav, devastator, asupra imaginii si capitalului politic al conducatorului(lor) acelei tari?
Va dau un exemplu: atacul terorist asupra turnurilor gemene i-a asigurat lui George Bush al doilea mandat de presedinte al SUA.

Naoto Kan     Foto: The Epoch Times


Sa luam un alt exemplu: cel mai mediatizat si mai ascultat lider politic din Japonia este fara doar si poate premierul Naoto Kan , care a si avut de altfel, in opinia mea,  o prestatie fara cusur. Cred ca marja de incredere de care se bucura acum depaseste lejer 90%. In cazul lui, dezastrul recent care a lovit Japonia si care incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un veritabil lant de dezastre succesive, pare sa fi fost un astfel de moment de cotitura. Si spun asta pentru ca inaintea zilei fatidice de 10 martie situatia premierului in materie de impact al imaginii sale publice era cu totul alta.
Seiji Maehora    Foto: Daylife
Cu numai cateva zile inainte, ministrul de externe al cabinetului Kan - Seiji Maehora - demisiona din cauza unui scandal legat de o finantare, considerata ilegala, primita de partidul de stanga al premierui Kan.
Era ceruta insa cu insistenta demisia premierului si anuntul oficial parea o chestiune de zile, chit ca de mai multe ori dl.Kan (care nu a negat primirea sumelor ci doar faptul ca ar fi stiut provenienta banilor) declarase ca nu are de gand sa-si depuna mandatul.
Povestea aparitiei dlui Naoto Kan in marea politica nipona  nu este lipsita de interes si nici de oarecare haz.
Premierul are 64 de ani si provine, contrar traditiilor, dintr-o familie relativ modesta . El insusi  marturisea : "Am crescut intr-o familie de salariati si nu am avut niciun fel de relatii. Iar daca eu care am plecat dintr-o astfel de pozitie am ajuns premier, asta este un lucru foarte pozitiv pentru politica japoneza." Conditia sociala nu i-a permis accesul la o educatie sofisticata - a urmat cursurile unei scoli de cartier si apoi facultatea de fizica la Institutul Tehnologic din Tokyo - dar asta se pare ca a devenit atuul sau, fiind nevoit sa dea  piept de tanar cu greutatile vietii , sa se invarta in medii sociale diverse, ceea ce i-a atras ulterior o anumita popularitate. Multa vreme, in facultate dar si ani buni dupa terminarea studiilor a fost un impatimit activist pentru protectia mediului iar pasul decisiv catre politica l-a facut de abia in 1980 cand a reusit sa intre in Parlament dupa trei incercari esuate. A devenit si mai popular in 1990 cand era ministru al sanatatii si a acuzat public guvernul din care facea parte ca incearca sa musamalizeze un scandal datorat infectarii cu sange contaminat cu sida a unor pacienti care sufereau de hemofilie.
In iunie 2010, cand a fost insarcinat sa formeze guvernul era ministru al finantelor. Analistii cred ca popularitatea lui s-a datorat, in buna masura, chiar originii sale modeste dar si spiritului sau polemic  in politica, accentuat de un temperament coleric. Acest temperament i-a si atras de altfel  porecla Ira-Kan (Iritatul Kan). La inceputul lunii martie 2011 sondajele aratau insa ca increderea de care se bucura in randul japonezilor scazuse dezastruos .
Nobuko Kan       Foto: The Foreign Coresp. Club of Japan
Partea amuzanta a biografiei sale tine de familie deoarece anul trecut , cand ajungea in fruntea Cabinetului nipon, sotia sa publica o carte intitulata: "Ce naiba se va schimba in Japonia dupa ce devii tu premier?" Iar femeia isi argumenta nelinistile aratand ca dl Kan nu stie sa se imbrace, nu poate gati absolut nimic si este modest din punct de vedere intelectual.
Nu stiu ce impresie vor fi facut consideratiile doamnei Nobuko Kan asupra japonezilor dar inclin sa cred ca  ei  s-au obisnuit deja cu "excentricitatile" primelor doamne din moment ce, cu doi ani in urma, sotia fostului premier Hatoyama declara senina ca fusese rapita de extraterestri si dusa pe planeta Venus...
Premierul Naoto Kan mi-a parut el insusi in aceste zile un extraterestru prin calmul, luciditatea si precizia cu care a stiut sa gestioneze pana acum (si) in fata publicului  cel mai mare dezastru care a lovit Japonia dupa al doilea razboi mondial:



Anderson Cooper               Foto: CNN
Anderson Cooper, despre care scriam zilele trecute ca isi realiza linistit la CNN emisiunea lui in studiourile de la Atlanta, in aceasta dimineata relata in direct de pe tarmul ravasit de tsunami si cutremure al Japoniei. Jurnalism de secol  XXI...
Dl. Ted Turner merita o data in plus o palarie ridicata in semn de respect pentru ce a putut crea ca scoala de televiziune, ca fenomen mediatic si ca impact, inclusiv asupra meseriei in sine de jurnalist.

2 comentarii:

  1. http://mariobalint.blogspot.com/2011/03/cutremurul-din-japonia-si-cacareaza.html

    RăspundețiȘtergere
  2. astazi n-ai scris nimic.......
    asteptam ceva nou.

    RăspundețiȘtergere