Sint siderat si furios. Nici nu s-a terminat despartirea live a intaiului cuplu monden al tarii, Moni si Iri, ca iata, de doua zile, televiziunile de stiri si nu numai, isi incep buletinele cu ultimele evolutii ale unui alt divort care tine romanii cu sufletul la gura: Zavoranu & Pepe. Ce legi, cresteri de preturi, ce razboi in Libia, radiatii in Japonia cand Pepe, cu mana la piept, deschide usa politiei pentru a se plange ca apriga Oana l-a parasit, lasandu-l cu casa si inima goale. O mare de reporteri frenetici se calca in picioare pentru a afla de ce n-a venit Piepie la domiciliul violat de soata, ca s-o surprinda asupra faptului. "D-aia, ca sa nu ma vedeti voi", raspunde latinoloverul cu un aer agasat, ca Goe de grija matusilor. Iar astea fiind zise si interesul popular satisfacut, crainica din studio putea trece mai departe la Wikileaks, demisia lui Severin samd.
Dincolo de gluma, chiar nu inteleg cat de prosti ne cred baietii astia din spatele televizoarelor de ne baga pe gat E-urile si toxinele din povestile lor de doi bani dar trec cu nonsalanta pe langa subiecte adevarate care, chiar ar merita intoarse pe toate partile. Primesc, de pilda, ieri, un studiu de la Institutul pentru cercetarea calitatii vietii, lansat zilele trecute cand ma aflam la Chisinau, intitulat "Romania - raspunsuri la criza".Este acolo, la Academie, un colectiv de tineri beton, stransi de profesorul Cătălin Zamfir, care lucreaza exceptional si citesc cu mare interes tot ce publica.
"Romania - raspunsuri la criza" este un raport ce analizeaza particularitatile crizei de la noi si arata ca deficitul de intelegere a naturii crizei romanesti, de catre autoritati, a generat incapacitatea de reactie si, implicit, adancimea crizei.Recunoasterea tarzie a crizei de catre guvernanti a dus la masuri pripite - imprumuturi de la FMI, taieri bugetare - care s-au dovedit doar paleative si nu solutii reale. Ba mai mult, au dus la slabirea statului, la afectarea functiilor sale, cu efecte negative pe termen lung. Apoi, "in Romania cheltuielile sociale au dobandit o conotatie negativa de asistenta sociala, cel mai probabil, dintr-o eroare materiala a Ministerului de Finante, care clasifica toate cheltuielile sociale drept asistenta sociala iar confuzia a fost preluata si in discursul politic." Cele mai afectate au fost desigur sanatatea si invatamantul care erau, oricum, mult subfinantate iar acum suporta o puternica orientare spre privatizare. "Cata vreme raman la stat, invatamanul si sanatatea sint etichetate drept consumatoare de resurse si neperformante.Daca devin private, atunci toate problemele par sa dispara, cu toate ca in felul acesta este sever limitat accesul la invatamant si sanatate. Or, acestea sint drepturi, definite ca atare de conventii internationale la care Romania este parte, si nu marfuri. (Accesul la invatamant si servicii de sanatate reprezinta drepturi sociale iar limitarea lor inseamna excluziune sociala si degradarea conditiei persoanei umane dar si a intregii colectivitati.) O prima concluzie: strategia taierilor de la buget este o politica de a arunca pe spatele majoritatii populatiei costurile datoriei private externe, iar reducerea bugetului este o solutie iluzorie.(..) Problema este ca nu bugetul sufoca economia ci economia e dezechilibrata si nu sustine suficient bugetul.(..) Iar daca sursa crizei consta in datoria externa (preponderent privata), atunci solutia nu trebuie cautata in politica bugetara ci in politica economica.(..) Insa, economia este sursa crizei dar nu in ea se afla acum solutia.(..) Adevarata problema a crizei din Romania o constituie blocajul politic. Sistemul polititic poate sa ia deciziile care sa deblocheze criza. Dar cum este posibil acest lucru?(..) Solutia imediata care ar debloca intregul sistem se plaseaza in sfera presedintiei: trecerea de la pozitia de presedinte jucator la cea de presedinte arbitru si constructor al solidaritatii si al unui consens politic anti-criza".
Studiul are vreo 70 de pagini din care eu am extras doar cateva randuri. Il puteti citi integral, si va garantez, daca nu v-am convins deja ca merita, la adresa: http://www.iccv.ro/. Si-o sa aveti ceva bun de rontait in seara asta in loc de aventurile lu` Zavo (who the fack is Oana?)...
P.S Daca ati trecut pe-aci in weekend si n-ati gasit nimic nou e pentru ca am fost la Campina unde am toaletat merii, am gradinarit, am adus neste ingrasamant natural (stiti voi de care) pentru cele cateva brazde unde vom planta rasadurile de rosii puse demult in paharele de doamna Felicia, am alergat dupa niste scanduri frumoase si carton cauciucat ca sa croiesc niste "locuinte" mai aratoase pentru cateii Wolf si Tarzan.
Am dat foc la crengi si mirosea imbatator a lemn tanar ars si a sambure de pruna iar seara am adormit in drum spre perna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu