Sfârșitul săptămânii trecute a umplut de localnici centrul Zagrebului, unde, într-o atmosferă tensionată, se aștepta sentința Tribunalului de la Haga referitoare la croatul Ante Gotovina. Vestea condamnării la 24 de ani de închisoare pentru conaționalul lor acuzat de crime de război a cuprins de disperare și apoi de furie cele câteva mii de oameni adunați în Piața Jelacic. Alături de Ante, un alt general Mladen Markac a fost și el condamnat la 18 ani de detenție. Văduve și veterani de război împodobiți cu decorații militare, copii, rude și prieteni ai celor care au luptat în războiul sârbo-croat plângeau ținându-se de ziduri neputând accepta sentința, nedreaptă în opinia lor, pronunțată de judecătorii Tribunalului de la Haga. Ante Gotovina era și a rămas pentru ei un erou național și nu pot accepta ca acela care a luptat pentru eliberarea Croației să fie acuzat de crime de război. Dacă asta este Europa, nu mai vrem în UE, scandau cei cca 2000 de oameni plângând și agitând pancarte anti UE. Printre cei ce protestau față de decizia de la Haga s-au aflat și celebrități inclusiv antrenorul de fotbal Miroslav Blazevic, unul dintre cei mai iubiți croați, rămas și el mut la auzul sentinței. Veteranii au lansat apeluri la proteste publice, acuzând Europa de trădare și solicitând oprirea procesului de aderare. (Prietenii și cititorii mei știu că Zagrebul este doar la un pas de a fi primit în UE iar procedurile de aderare s-au deblocat în 2005, imediat după ce Președintele de atunci, Stipe Mesici, a anunțat hotărârea Croației de a participa la eforturile internaționale de capturare a lui Gotovina, disparut din 2001).
CINE ESTE GENERALUL ANTE GOTOVINA
S-a născut pe 12 coctombrie 1955 pe insula croată Pasman iar la 16 ani părăsește Jugoslavia lui Tito, se îmbarcă pe un vas, deprinde marinăria însă se plictisește iar 1973 se înrolează în Legiunea străină luptănd cu curaj în locuri fierbinți din Africa și America Latină, motiv pentru care este avansat caporal-șef.
Primește cetățenia franceză și cariera sa aventuroasă ia o altă turnură - se angajează la diverse companii private de securitate franceze, unele având legături și cu extrema dreaptă (sînt voci care afirmă că i-ar fi asigurat protecția personală lui Jean Marie Le Pen). Este remarcat întotdeauna pentru duritatea și apetitul pentru femei frumoase. Colindă stațiunile exclusiviste de pe Riviera franceză dar este văzut adesea și în hoteluri de lux din Insulele Canare. Dosarele politiei franceze atestă că pe numele său au fost emise mandate de arestare pentru jaf și șantaj iar în 1986 a primit o sentință de cinci ani închisoare, fiind însă eliberat anul următor.
In 1991 Ante Gotovina revine în Croația, care devenise stat independent și se alătură Gărzii Naționale. Calitățile sale de luptător și experiența acumulată pe fronturile din Ciad, Guatemala, Paraguay, Columbia, Argentina îl fac remarcat rapid și devine comandant al Zonei Operative Split a Armatei Croate în 1992 și apoi avansează rapid astfel că în 1996, datorită faptelor de arme Președintele Franjo Tudjman îl avanseză general colonel. Odată cu căderea regimului Tudjman, cade în dizgrație. La scurt timp este pus sub acuzare de Tribunalul de la Haga însă e înștiințat la timp și părasește Croația iar fostul general se stabilește, pare-se, în sudul Franței însă călătorește mult în țări îndepărtate precum Brazilia, Argentina, China sau Tahiti. Este capturat pe 7 decembrie 2005 în Teneriffe și încarcerat la închisoarea Scheveningen din Haga.
FAPTELE
Pe 4 august 1995 Croația a lansat ofensiva militară, purtând numele de cod Operațiunea Storm, sub conducerea efectivă a generalului Ante Gotovina. Acțiunea avea ca scop redobândirea controlului asupra regiunii Krajina, cucerită de sârbii separatiști și a marcat practic sfârșitul existenței auto proclamatei republici Srpska.
La ora 5 dimineața 150.000 de soldați croați au atacat de-a lungul unui front de cca 300 de km iar, concomitent,trupe bosniace au atacat Krajina dinspre Bihac urmând să facă joncțiunea cu croații. O mare parte a sârbilor părăsiseră deja regiunea totuși lupte grele s-au dat în zonele Kordun și Petrinja. Ziua următoare Consiliul Suprem de Apărare Sârb s-a întrunit sub conducerea presedintelui Martic și a decis evacuarea populatiei civile .In aceeasi zi doua avioane americane au lovit radarele antiaeriene sârbe, motivând că fuseseră luate în colimator de rachete antiaeriene. Peste 200.000 de sârbi, în principal femei, bătrâni și copii au început un adevărat exod, părăsindu-și în grabă casele și pământurile. Cei rămași în urmă au fost executați, torturați iar casele au fost arse. Tribunalul de la Haga l-a găsit vinovat pe Gotovina de uciderea a peste 150 de sârbi, de deportare, jefuirea proprietății și distrugere violentă a unor orașe și sate.
IN LOC DE FINAL
La capătul operațiunii, în luna noiembrie, croații l-au omagiat pe Gotovina ca pe un eliberator de țară. Sârbii au afirmat că Operațiunea Storm a fost cea mai gravă și mai crudă acțiune de purificare etnică, după cel de al doilea război mondial. Croații sărbătoresc la 5 august reântregirea țării. Sârbii încă așteaptă scuze oficiale din partea guvernului de la Zagreb pentru actele de violență comise în timpul operațiunii Storm.
Zilele trecute un general croat a fost condamnat de TPI la 24 de ani pentru crime de război iar Croația îl venerează ca pe un erou național. Sărbii cred că e un act de dreptate. In urmă cu 5 ani se stingea la Haga, în arest, fostul președinte sârb Milosevici, acuzat și el de crime de război. Mulți au considerat că era un act de dreptate. Azi ambele țări bat la porțile UE și NATO și privesc înapoi cu mânie.
Frumos spus "Azi ambele țări bat la porțile UE şi NATO şi privesc înapoi cu mânie." Gotovina, după ce a primit cetăţenia franceză, a lucrat pentru KO, o companie de securitate ce făcea parte din VHP Security, o acoperire a miliţiei Gaulliste Service d'Action Civique, unde a fost întradevăr responsabil cu securitatea lui Le Pen. SAC a fost desfiinţat în '82 de preşedintele Mitterand, datorită asasinării inspectorului de poliţie Jacques Massié de către un comando format din membri ai serviciului, presa vremii numind asta "masacrul de la Auriol".
RăspundețiȘtergereAnte Gotovina s-a bucurat continuu de o înaltă protecţie, deoarece cât a fost în Legiune, a fost apropiat de nepotul unui colonel, Erulin, devenind apoi şoferul acestuia din urmă.
SAC era ajutat de CIA, mai în umbră, mai pe faţă, pentru acţiunile sale "anti-comuniste", dar nu plăcea nimănui, mai ales stângii d-lui Mitterand, deoarece îşi recruta membrii nu numai din mişcarea Gaullistă, ci şi din lumea interlopă.
La sfârşitul anilor '80, se mută în America de Sud, unde antrenează nişte grupări paramilitare de extremă dreaptă, în Argentina şi Guatemala.
Mi se pare de mirare că s-a lăsat prins, de obicei pe tipii consideraţi criminali de război, nu-i caută nimeni cu adevărat, poate doar jurnaliştii ne-puşi în banca lor, :)Criminalii de acest gen, se bucură întotdeauna de "protecţie", cu toate aparentele "presiuni" pe care le-ar face Statele Unite sau "Uniunea Europeană".
Foarte interesante informațiile, Dan dragă și explică și buna conlucrare ulterioară a lui Gotovina cu americanii. E foarte posibil să se fi lăsat de fapt prins după ce l-o fi convins că e mai bine așa pentru toată lumea. Si dacă va fi închis, cu siguranță nu va rămâne 24 de ani.
RăspundețiȘtergereIn altă ordine de idei, mă bucur că treci des pe aici și mai lași și semne.
Iți doresc un Paște fericit și dacă îți faci de drum, să stii că noi vom fi la Câmpina pentru a ne bucure de sărbători.